torsdag 26. januar 2012

"Et dukkehjem" Av Henrik Ibsen

"Et dukkehjem" er et drama av Henrik Ibsen, utgitt i 1879.
Det omhandler Borgerskapets konflikter, med Nora som en frihets-søkende kvinne i hovedrollen.
Nora Helmer er i det som først oppfattes som et helt normalt ekteskap, men med konflikter og falsk lykke.
hennes mann, Torvald, refererer stadig til henne som en "dukke", eller hans "ekorn".
Hun innser etterhvert at hun er mindreverdig i deres ekteskap, og når Nora havner midt i en utpresning for en forbrytelse hun gjorde for å redde mannens liv, begynner fasaden å sprekke.
Når denne forbrytelsen kommer for en dag - angrer utpresseren det hele, og "faren" er over.
Torvald's reaksjon går likevel inn på Nora, og hun innser at ekteskapet aldri vil bli det samme.
Hun bestemmer seg for å forlate "dukkehjemmet" for å finne seg selv.

Realismen er en epoke innenfor litteraturhistorien, som varte fra 1875 utover mot 1890-tallet.
Realistene ønsket å ta opp tendenser i samfunnet, noe "et Dukkehjem" gjør. Her er konflikter i borgerskapet sentralt. Å bryte samfunnets normer er viktig for realistene. Realistene var også gjerne kritiske til at samfunnet hindret mennesket i å oppnå egen frihet. Det som var viktig innenfor realismen, var at det som skulle frem var virkeligheten, -en sannhet. Derfor skrev forfattere under denne perioden om det som faktisk var realiteten i hverdagen til folk.

"Et dukkehjem" er en del av det moderne prosjektet, som er basert på tanken: "kunnskap er makt". Dette er noe som kommer frem i Nora Helmers tanker om å forlate hjemmet, finne seg selv og ønsket om å lære mer om hvordan samfunnet fungerer. Hun ønsker seg frihet fra mannen, som styrer hennes liv. Hun ønsker selvstendighet og uavhengighet, som også er viktige tanker i det moderne prosjektet.

Det jeg sitter igjen med etter å ha sett filmen "Et dukkehjem", er en følelse av makt. makt til å selv kunne velge hva det er jeg ønsker å gjøre i livet, jeg har selv mulighet til å realisere drømmer. Litteratur skrevet i realismens epoke, har jo egentlig vært en banebryter for menneskers behov for selvrealisering og individuell frihet! sådan er "et dukkehjem" egentlig en moralsk pekefinger; ikke vær en nikkedukke! 




Henrik Ibsen -mannen bak det hele.






2 kommentarer:

  1. Tipp topp tommel opp! Skriver kort og konkret om handlinga i Et Dukkehjem og får med viktige poeng. Får også med kva som kjenneteiknar realismen og kvifor Et Dukkehjem høyrer til i realismen.

    http://tinyurl.com/7hyzvaw

    SvarSlett
  2. Du er flink fridemor:) du referear fint til skodespelet, og du får med det viktigaste av handlinga. Kjenneteikna til realismen er på plass, og meininga di kan ikkje eg seie noko på...:) Flott Fridæ;)

    SvarSlett